Cabarete i Den dominikanske republikk

Cabarete er kjent for sine fantastiske forhold for bølge-, vind- og kitesurfing. Det er allikevel mye annet som bidrar til at akkurat Cabarete er et så spennende og fint studiested for norske privatister. Vi vil først og fremst trekke frem den imøtekommende lokalbefolkningen, som siden 2004 har satt stor pris på de norske studentene og sørget for at studietiden i Cabarete har blitt noe helt utenom det vanlige.

Det starter med velkomst-arrangementet som alltid gjennomføres hjemme hos en av våre lokalt ansatte. Med god hjelp fra naboer og venner steller han i stand en fantastisk kveld med lokal mat, musikk og ikke minst nye venner. Her tar vi skikken der vi kommer og nyter livet på lokalt og ujålete vis – rett i vårt eget nabolag.

Hvilke fritidsaktiviteter finnes i Cabarete?

Fordi Cabarete er en vannsportdestinasjon i verdensklasse, er det et ungt og sprekt miljø som venter. Er det ikke lek i vann, spilles det volleyball på stranda, baseball på en lokal (og rufsete) bane og fotball med både dominikanske og haitianske naboer. Det finnes en rekke  treningssentre i byen, et jiu jitsumiljø med høyt nivå, et pilatesstudio, flere fantastiske yogatilbud og en kjempemorsom sirkusskole for de som ønsker å prøve seg i trapesen.

Og det danses! Den dominikanske kulturen gjennomsyres av kjærligheten til musikk og dans, og selv den mest stivbeinte nordboer lar seg som regel lokke ut på dansegulvet i løpet av oppholdet.

Cabarete er ellers en småby som er veldig oversiktlig og lett å bli kjent med. Det tar ikke mange dagene før man har skjønt både transport, hvor den beste lokale colmadoen (kiosken) ligger og hvor man for en billig penge kan nyte en god lokal middag. 

Surfing og Kiting

Forholdene for ulike vannsporter er svært bra i Cabarete. Her vil du kunne drive slik aktivitet om du allerede er en erfaren vannsport-entusiast, eller nå ønsker å lære.

Kampsport

Det er et solid Jiu Jitsu miljø i Cabarete, og du vil ha gode muligheter til å trene med en av de lokale klubbene.

Yoga

Det finnes mange veldig gode Yogatilbud i Cabarete, og det er i tillegg et pilates senter lokalt. Hold rutinene dine ved like, eller kom i gang med disse fine aktivitetene for kropp og sjel

Hva mer?

Skulle behovet for storby og flere kulturtilbud melde seg i løpet av oppholdet, er hovedstaden Santo Domingo kun 3,5 time unna med bil (litt lengre med buss). De fleste legger inn en eller to turer dit i løpet av semesteret, for å shoppe, gå på konsert, eller generelt kjenne på livet i storbyen. I tillegg ligger byen Puerto Plata bare 40 minutter unna. Ellers får man tak i det meste man trenger i Cabarete, eller byen Sosua som bare ligger 15 minutter av gårde.

I Sosua er det også nydelige strender, med blikkstille og glassklart vann. For de som vil snorkle eller ligge å slappe av på en luftmadrass når skoledagen er over, er Sosua altså det beste alternativet. De aller fleste synes imidlertid det er mest spennende å selv drive vannsport inne i Cabarete, eller kikke på andre som leker seg med bølger og vind.

Vær og forhold

Klimaet er tropisk med temperaturer som sjelden tipper under 25, ofte nærmere 30 grader. Deler av høstsemesteret er i orkansesongen, men grunnet geografiske forhold kjenner vi sjelden mye til dette i Cabarete. Det faller litt mer regn i disse periodene, men da er det som regel snakk om korte og kraftige regnskyll, og deretter skinner solen igjen. Forholdene for surfing er best i vårsemesteret, mens kite- og vindsurfingen nok er best på høsten. Man kan imidlertid fint drive alle disse aktivitetene året igjennom.

På stranda er det mer tilrettelagt for de tilreisende med priser deretter, men man skal altså ikke gå langt før man kan være en del av en autentisk dominikansk hverdag.

Innimellom må vi slite med de samme utfordringene som våre lokale naboer. Strømtilførselen kan i perioder variere, og innimellom må man tåle en time eller to uten strøm. Selv om vi har aggregater som benyttes i slike perioder, hender det at man allikevel mister strøm og nett kortere perioder. Dette er ikke dagligdags, men det hender. Da gjelder det å huske på at man er i en annen del av verden hvor utfordringene er helt andre enn de man møter hjemme. Dette er på mange måter god lærdom for oss litt bortskjemte nordboere, og noe både privatister og lærere må ta høyde for og innstille seg på. Vi må ikke glemme at vi oppholder oss i en del av verden som ikke nyter den samme rikdom som vi gjør her hjemme.